Oberlander Báruch: Kérdezd a rabbit (86) Melyik tanítványára a legbüszkébb?

Az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják a Virtuális Bét Midrás hallgatóit a zsido.com Facebook oldalán. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

https://www.facebook.com/Zsidocom/

#Oberlander

Kérdések:

2:44
Moria hegye a Templom Hegy, #zion hegye mitől, miért Szent hely?

3:55
A papi tized mindenki részére kötelező, akinek van bevétele?

5:01
Megemlékezünk egy elhunyt személy halálozási évfordulójáról. Mi történik minden évben a születésnapján?

6:43
#temető -ben nem szabad használni tfilint?

9:40
Hány generációig visszamenőleg szokás megemlékezni valakinek a jorcájtjáról?

11:39
Lubavicsi Rebbe említi korszakunkban jelen lévő Amalek klipáját, ami gõgben és arroganciában jelentkezik. Hogyan lehet elkerülni, távoltartani ezt?

12:53
Kedves Rabbi hogy,ha nem szabad #sábát -kor ,ünnepnapon dolgozni , akkor a Rabbik hogyan lehet,hogy mégis dolgoznak,vagyis tanítanak?

14:34
A földi életben az emberek sorsa sokszor nincs összhangban cselekedeteivel. Miért van ez így?

17:08
Ma is erőszakba torkolló vita volt a Kotel-nal. Miert nem eleg ha a nok kulon reszen imádkoznak?

18:15
Az apukája meddig volt Magyarországon Budapesten rabbi?

19:05
Napi 100 áldást kellene mondani, azaz direkt jól jönne, hogy sok, kenyér miatti áldást lehetne elmondani. Miért szokás csökkenteni az áldások számát?

21:51
A múltkor szó volt hogy illik fogadni ha valakit kérj bocsánatot. De mi a helyzet ha aki szegyenli valakit sok ember között csinálta és utána csak privat modon kér bocsanatot?

23:19
Nefilim. A szó gyökere a héberben lipol szó ami jelenti esni vagy leesni,De honnan estek le,vajon ők ugyanazok mint a Bné Elohim?

25:07
Péntek este is szokás kenyér helyett a #gyümölcslé -vel készített kenyér-pótlék?

26:15
Kérdezni szeretném. hogy ha egy gyermektelen keresztény nő szabályosan betér a zsidóságba, azonban egy idő múlva kikeresztelkedik, férjhez megy egy keresztény férfihoz, gyermekei születnek – a gyermekei zsidónak számítanak-e?

27:40
Olvastam a Chabad Aleph Institute-rol, akik alternativ buntetesi programot dolgoztak ki a börtönbüntetés helyett. Van-e ilyen terv Magyarorszagon is?

28:14
Vannak most is küldöttek?

29:03
A Mishpatim hét szakaszban beszel az esetre ha valaki hagyta egy lyuk kerites nélkül és egy állat esik ott. A karpotlas miért szerepel a döglött alatt test ára?

31:27
Egyik szombaton volt egy külföldi vendég a Vasvári zsinagógában. Ő mutatta körbe a Tórát. Teljes szélességben kitárta mindkét karját. Nekem ez új volt, ilyet még nem láttam azelőtt. Milyen szokás ez

32:55
#talmud szerint igenis számít ki mikor mely napon és mely órában születik! Figyelembe kell -e tartani venni ezt egy döntésnél?

33:28
Kedves Rabbi most is vannak meg olyan nagy rabbik mint régen voltak vagy vannak olyan igaz emberek mint régen voltak ???

35:01
Amikor írnak egy Tortát szabad törölni vagy javítani ha az #elokim nevet ha az nem pontosan a szent neve?

36:58
A teremtésben azt olvassuk, hogy Isten előbb mondta, hogy legyen világosság és választotta el a sötétségtől, illetve nevezte nappalnak és éjszakának, majd csak a negyedik nap teremtette a Napot és a többi világító testet. Mi ennek a magyarázata?

38:24
Mi 500 a Tórában? Miről nevezetes az 500-as szám?

40:02
Melyik tanítványára a legbüszkébb?

41:05
Vannak nem zsidó (vagy csak apai ágon zsidó) barátaim és ismerőseim, akiket érdekel a tanítás, szeretnének járni órákra (személyesen vagy online). Mit mondjak nekik?

42:45
Ha a vágásnál nem #kóser a #hús , valóságban is a kutyáknak adják a húst?

43:46
Egyes helyeken #kabbalat Shabbatnál vesznek fel talitot, van olyan közösség ahol nem vesznek fel! Végülis lehet vagy nem lehet?

44:50
A kohanim tudnak elérni a temetőben az Ő rokonai sirköveihez ( tenni egy követ vagy gyújtani egy mecset) vagy maximum messziről érhetik el azt?

46:58
Amikor az ember új lakásba költözik, milyen áldást szokás mondani?

48:41
Ha valaki betért és idő után derül ki a származása ,hogy anyai ágon zsidó, akkor érvényteleníteni kell a betérést

49:01
Ha valaki zsidó anyától született, majd ő megkeresztelkedik felnőtt korában és ezután gyermeke születik, a gyermek zsidónak számít?

50:41
Nehanyan szoktak újjal rámutatni a Torara amikor felmutatják a zsinagógaban (Hagba). Mi ennek a jelentése?

52:12
A zsidó naptár szerint nem 1 nap különbség van a háSátán szó értéke és az év napjai között. Akkor több napig nincs a zsidó ember felett hatalma a Vádlónak ? Melyek ezek a napok ? Köszönöm.

54:59
Láttam a Facebookon, hogy szertartásokkor, hogy dobolnak,a Zsinagógában. Ez ,hogy lehet?

55:45
A kohén elveszti ezt a címét ha nem zsidó nőt vesz feleségül. Ha a következő házasságában hüpe alatt nősül (persze zsidó nővel), visszanyeri a kohénságot?

57:00
Hogy lehet valaki igaz hívő?

Oberlander Baruch rabbi

A Chabad Lubavits mozgalom magyarországi vezetője, a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük